2011-06-22 16:07:31• hírek • M. T. R.

A jubileumi ünnepségekről tárgyaltak

Jövőre lesz a svábság Nagykároly és környékére való letelepítésének 300. évfordulója. Ennek kapcsán ünnepségek lesznek mind az óhazában, mind tájainkon. Az egyeztetés végett nagykárolyi küldöttség látogatott el a németországi Ulmba.

A város elöljáróját, Kovács Jenő polgármestert Johann Müller és Tempfli László, a Német Demokrata Fórum helyi vezetői kisérték el, akik egyben a városi helyi tanács tagjai is.

A jubileum kapcsán természetszerűleg igencsak reprezentatív ünnepségsorozatot szerveznek - derült ki a helyi tanács keddi rendkívüli ülése után megtartott spontán sajtótájékoztatón. A rendezvényeknek két tengelye lesz, így valamikor május kezdetén Ulmban lesz a hivatalos megnyitó, majd pár héttel később Nagykárolyban és Szatmárnémetiben tartanak különböző megemlékező és tiszteletadó rendezvényeket. Ezután ismét Ulmban tartanak különféle alkalmakat, s a záróünnepségre is ott kerül sor majd valamikor ősszel. Egyébként ez nem jelenti azt, hogy időközben nem lesznek egyéb megemlékező rendezvények, mi több, az egész évet erre a célra szánják.

A nagykárolyi önkormányzat szeretne a Károlyi-kastélyba egy állandó, a svábság történetével, kultúrájával foglalkozó tárlatot létrehozni - egyebek mellett ehhez kért támogatást az elöljáró. A megvalósításban a helyhatóság a megyei és a városi múzeumokkal is együttműködni szándékozik. Kovács Jenő beszámolt arról is, hogy az ulmi vezetőséggel tárgyalt a turizmus, s ezen belül a gyógyturizmus fejlesztésének mikéntjeiről. Ebben nagy tapasztalatuk van az óhazai sváboknak, például egy ulmi vállalkozó vezeti a hajdúszoboslzói termálstrandokat is. Lobbitevékenységet is kifejtettek arra nézve, hogy a nyugat-szatmári város Nagyszeben és Temesvár példájára egyhetes, úgynevezett bemutatkozásokat tartson majd akár jövőre a rendkívüli gazdasági potenciállal rendelkező városban. Egy gróf Károlyi Sándor-szobrot is szeretne felállíttatni a városvezetőség, ehhez is az óhazaiak támogatását kérték.

A nagykárolyi küldöttségnek megmutatták egyébként a svábság eltelepülésének kordokumentumait.


s

a

a

a

a


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: